Tillfrisknandet

Tillfrisknandet

fredag 26 februari 2010

Sunset - Tocotrienol och omega3


Kyäni Sunset innehåller en koncentrerad källa av omega3 fettsyror utvunnen från Alaska Laxen*. Den är en patentskyddad blandning av endast den renaste formen av Alaska laxens oljor och Tokotrienoler, som utvinns ur Annatto trädets frö. Tokotrienoler är en naturlig form av E-vitamin. Omega3 fett syror är nödvändiga ämnen som vi har brist på i vår vanliga kost. Regelbundet intag av omega3 fettsyror hjälper dels till att skydda oss från bland annat kroniska inflammationer, hjärt-/kärl problem, och dels främja minnet och mental hälsa.
Sunset innehåller olika former av E-vitamin, sk Tokotrinoler, för att skydda omega3 fettsyrorna från att oxidera och bevarar på så vis fettsyrornas viktiga effekt. Tokotrinolerna har också antioxidanta egenskaper, så att de främjar hälsa för hjärta, blodkärl och hud, samt motverkar kroniska inflammationer.

* Kvicksilver, PCB och andra föroreningar är ett verkligt hot mot hälsan för dem som konsumerar mat från havet. Den vilda laxen i Alaska är ett bra alternativ för dem som söker ren och nyttig fisk. Detta eftersom laxen lever relativt kort tid i en natur med ett av världens renaste vatten utanför Alaskas kust. Idag talas det allt mer om hur viktigt det är i vilken miljö vår föda växer och lever för att få riktigt näringsintag. Forskning har visat att den vilda laxen från Alaskas vatten är ett mycket bra val.

Vad är omega-3?

Det finns ett antal fleromättade och nyttiga fettsyror som kallas omega-3. De är så kallade essentiella fettsyror vilket betyder att kroppen inte själv kan skapa dem utan vi måste få i oss dem via kosten. De är därför mycket viktiga för god hälsa. Det finns olika sorters omega-3-fettsyror; DHA (dokosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra) kallas ofta också fiskolja eftersom att de finns i fisk och skaldjur, medan ALA (alfalinolensyra) kommer från växtriket och finns i rapsolja, linfröolja, portlak och valnötter. Kroppen kan dessutom omvandla ALA till EPA och DHA i små mängder om det skulle behövas.

Fisk innehåller mycket av dessa nyttiga fettsyror och anledningen till det är att fisk äter alger som innehåller omega-3. En fisk äter ju dessutom andra fiskar och får på så sätt i sig en ännu mer fiskfettsyror. Men man ska inte räkna med att all fisk innehåller de här viktiga fetterna, till exempel så innehåller inte odlad lax omega-3 om det inte har tillsatts i fodret.

Om du vill få i dig mycket omega-3 så ska du äta fet fisk som makrill, sardin, sill, ansjovis och lax. Gillar man inte fisk och ändå vill vara säker på att man ändå får i sig tillräckligt fiskfettsyror så finns det kosttillskott och naturläkemedel. Det finns en mängd olika sorter ute i handeln att välja emellan och priserna kan variera kraftigt mellan olika butiker. Oftast blir det billigare att beställa via internet.


Vi behöver fiskfetter för optimal hälsa i hjärnan och kroppen i övrigt. Omega-3 har i vetenskapliga studier visat på en rad positiva hälsoeffekter som:

- sänkning av blodfetter och blodtryck och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar

- bibehåller blodkärlens elasticitet (bra för blodcirkulationen)

- hjärnans kapacitet förbättras

- ökar mängden serotonin (en må bra-substans) i hjärnan och lindrar depressioner

- bekämpar inflammationer i hjärnans celler och blodkärl

- cellmembranen blir mer mjuka och elastiska